ursa-auenwand-1488190677.png

Zunanje stene

Prezračevane fasade se vse pogosteje videvajo tudi na individualnih objektih. Toplotna izolacija iz mineralne steklene volne je zaradi svojih lastnosti in enostavnosti vgradnje izredno primeren material za toplotno zaščito fasade vseh objektov.

Prezračevana fasada je v osnovi sestavljena iz nosilnega zidu, samonosnih, vodoodbojnih, toplotno in zvočno izolacijskih plošč, najmanj 4 cm prezračevane plasti ter zunanje obloge.

Namen prezračevalne plasti je izsuševanje eventualne vlage kot posledica kondenzacije vodne pare, ki difuzijsko prehaja skozi konstrukcijo. Vlaga, ki se ne izsuši namreč poslabša izolativne lastnosti izolacije. Poleti prezračevalni kanal preprečuje prekomerno segravenje stavbe.

Prezračevana fasada z izolacijo URSA zgradbo naredi trajno, mehansko in požarno odporno ter izboljša toplotno in zvočno zaščito.

Več

Pri neprazračevani fasadi je zunanja obloga (fasadna opeka, opečni blok z zunanjim ometom, lesena obloga) položena tik ob izolacijo. Neprezračevana fasada z izolacijo URSA ima podobne lastnosti kot prezračevana fasada. Razlika je v tem, da pri neprezračevani fasadi pri preračunu toplotne izolativnosti upoštevamo tudi oblogo. Trudimo se izbrati zunanjo oblogo, ki je vodoodbojna, pa vendarle zadosti, paroropustna, da kondenčna vlaga ne bo zastajala v sloju izolacije.

Več

Obzidana fasada zahteva že vnaprej ustrezno pripravljene konstrukcije (primerno razširjen temelj, zob na plošči ali dodatno narejen nosilni element). Širina nosilnega elementa mora biti usklajena z debelino izolacije, širino prezračevalne plasti in debelino fasadnega zidu ob upoštevanju eventuelnih arhitektonskih zadev.

Več

Nizkoenergetske in pasivne objekte vse pogosteje gradimo po sistemu montažne lesene skletne gradnje. Za zagotavljanje ustrezne toplotne, zvočne in požarne zaščite se med skeletno kontrukcijo namesti mineralna steklena volna z odlično lambdo vrednostjo ter ustrezno debelino.

Več

Z namestitvijo toplotne izolacije na zunanji strani zunanjih zidov dobimo najučinkoviteši način toplotne zaščite objekta.

Pri stavbah katerih fasada je spomeniško zaščitena ali členjena z uporabo različnih štukatur priporočamo, da toplotno izolacijo namestite na notranji strani zunanjih zidov.

 Prednosti toplotne izolacije na notranji strani so predvsem v tem, da se ogrevani prostor izredno hitro ogreje. Z omenjenim načinom zagotovimo zmanjšanje toplotnih izgub neprozornih konstrukcijskih elementov, povišamo površinsko temperaturo zidov ter tako zagotovimo ugodnejše bivalne pogoje.

Več