URSA

Naši izolativni izdelki nudijo energetsko učinkovitost v stavbah in izboljšujejo kakovost življenja ljudi. Visoko kakovostni izolacijski izdelki iz mineralne steklene volne za toplotno, zvočno in požarno varnost ter ekstrudiranega polistirena za toplotno zaščito.

URSA Slovenija

URSA, proizvodnja izolacije iz mineralne steklene volne je nastala na prostorih nekdanje tovarne ravnega stekla INIS Novo mesto v Bršljinu. Zemljišče in stavbe je kupila tovarna zdravil Krka, ki je v naložbi videla predvsem novo lokacijo za širitev svojih dejavnosti. Leta 1979 sta Krka in švedski Junkers podpisali pogodbo za nakup »know-how-a« za tehnologijo za proizvodnjo steklenih vlaken za toplotno in zvočno izolacijo v gradbeništvu.

Operativna enota Adria ima trenutno zaposlenih 148 ljudi, od tega 118 v Sloveniji, 8 v Avstriji, 8 na Madžarskem, 2 na Hrvaškem, 3 v Srbiji, 2 v Bolgariji ter 7 v Romuniji.

Sedež podjetja Ursa Slovenija, d.o.o je v Novem mestu.

URSA International

Z enajstimi tovarnami in več kot 1800 zaposlenimi, družba URSA na mednarodnem tržišču ustvarja več kot 600 milijonov EUR prihodkov od prodaje. URSA ima 11 proizvodnih obratov v 8 državah ter je prisotna v več kot 40 državah. Približna proizvodna zmogljivost mineralne steklene volne je 340.000 ton, XPS-a pa 1,7 milijonov m3. URSA se uvršča se med vodilne proizvajalce izolacijskega materiala za gradbeništvo v Evropi.

O skupini Etex

Etex je svetovni proizvajalec gradbenih materialov in pionir v lahki gradnji. Etex želi navdušiti ljudi po vsem svetu, da bi gradili bivalne prostore, ki so vedno bolj varni, trajnostni, pametni in estetske. 

 Etex, ustanovljeno leta 1905, s sedežem v Zaventemu v Belgiji, je družinsko podjetje z več kot 13.500 zaposlenimi po vsem svetu. Upravlja z več kot 140 proizvodnimi lokacijami v 45 državah in je leta 2021 zabeležil prihodek v višini 3,0 milijarde EUR in REBITDA v višini 570 milijonov EUR. Etex neguje kulturo sodelovanja in skrbi, pionirski duh in strast, da vedno stori vse, kar je najboljše za stranke. 

 

Etex ima pet centrov za raziskave in razvoj, ki podpirajo pet globalnih oddelkov: 

 • Zmogljivost gradnje: rešitve za suho gradnjo, vključno z mavčnimi ploščami in vlakneno-cementnimi ploščami, ometi in formuliranimi izdelki, pasivno požarno zaščito in povezanimi izdelki. 
 • Zunanjost: vrsta estetskih vlaknocementnih materialov za uporabo v kmetijstvu, arhitekturi in zunanjosti stavb.
 • Industrija: požarna zaščita in visoko zmogljivi izolacijski izdelki za gradbeno industrijo in industrijo OEM (proizvajalce originalne opreme).
 • Izolacija: steklena mineralna volna in ekstrudirani polistiren (XPS) za toplotno in zvočno izolacijo.
 • Novi načini: visokotehnološke modularne rešitve, ki temeljijo na lesenih in jeklenih okvirjih

  

Etexov globalni portfelj vključuje vodilne komercialne znamke, kot so Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard in URSA.

 Etex navdihuje sloge življenja, za več informacij obiščite našo spletno stran: www.etexgroup.com 

Zgodovina

V nadaljevanju si lahko ogledate potek razvoja našega podjetja skozi čas.

Korenine (1949 - 1970)

Prva širitev (1974 - 1987)

Prve pridobitve lastništva in mednarodna rast (1988 - 1995)

Novi proizvodi, konsolidacija po vsej Evropi (1996 - 1998)

50 let POLIGLAS-a in rast preko evropskih meja (1999 - 2001)

Kovanje nove družbe (2002 - 2004)

100 let podjetja Uralita. Kapacitet se še povečujejo (2005 - 2007)

Prodori novih proizvodov (2008 - 2011)

Pospeševanje rasti (2012 - 2015)

Podjetje URSA je postalo del skupine Xella (2017)

Močna blagovna znamka z velikim potencialom rasti (2021)

Podjetje URSA se pridruži skupini Etex (2022)

Misija & Vrednote

Misija

Pri Ursa si prizadevamo postati preferenčni partner pri varčevanju z energijo in zvočnega udobja v gradbeništvu za Glasswool ter XPS, k čemur nas ženejo poslovna odličnost, najbolj učinkovita dobavna veriga ter strast ekipe.

 

Vrednote

 • Koorporativni duh
 • Transparentnost
 • Odprtost do sprememb
 • Usmerjenost k dovršenosti
 • Doseganje izjemnih rezultatov
 • Spoštovanje in nenehna možnost razvijanja za ljudi
 • Družbena odgovornost in zaupanje