NOVO - LIGNIN tehnologija, odslej na voljo le pri podjetju URSA

23.05.2023

Podjetji UPM Biochemicals in URSA razvijata nove vrste trajnostnih izolacij, da bi v industriji gradbenih materialov dosegli postopno spremembo okoljske učinkovitosti.

ursa-novolignintehnologijaodslejnavoljolepripodjetjuursa-1684823945.png

Podjetja URSA v sodelovanju s podjetjem UPM Biochemicals, kot prva na tržišču napovedujeta izdelavo materialov iz mineralno steklene volne, proizvedenih z vezivom iz obnovljive, trajnostno pridobljene, gozdne biomase, kar bo znatno izboljšalo trajnost izolacijskega materiala.

Podjetji URSA in UPM Biochemicals, napovedujeta pričetek prodaje okolju prijaznejše izolacije, ki bo prispevala k nižji porabi energije in izpustov CO2.

Podjetje URSA bo proizvajalo trajnostno mineralno stekleno volno izdelano iz inovativnega veziva na osnovi lignina UPM BioPiva™. To bo eden izmed najbolj naravnih izolacijskih materialov na trgu.

 V proizvodnji mineralno steklene volne se kot veziva tradicionalno uporabljajo sintetične smole iz fosilnih surovin. Novo vezivo, ki ga uporablja podjetje URSA, temelji na lastniški tehnologiji ligninske tehnologije, ki jo je razvilo podjetje UPM Biochemicals. Podjetji URSA in UPM Biochemicals sta tesno sodelovali pri optimizaciji sestave veziva, da bi zagotovili najboljše fizikalne lastnosti novega izolacijskega materiala in nemoteno obratovanje proizvodnih linij podjetja URSA.

 Lignin je naravni polimer, ki ga najdemo v lesu in v drugih rastlinah. Lignin UPM BioPiva™ je trajnostno proizvedena, stroškovno učinkovita in vsestransko uporabna surovina, ki se je izkazala za dragoceno pri številnih načinih industrijske uporabe z dodano vrednostjo, zlasti pri fenolnih smolah na osnovi lignina (LPF).

 »Navdušeni smo, da smo skupaj s partnerjem URSA dosegli mejnik, ki označuje potencialno prelomno inovacijo v industriji izolacijskih materialov. Hkrati predstavlja velik dosežek za podjetje URSA, ki ima že vrsto let vizijo, da postane še bolj ekološko usmerjeno in zmanjša ogljični odtis svojih izdelkov,« je pojasnil dr. Christian Hübsch, direktor prodaje in trženja pri podjetju UPM Biochemicals.

 Podjetje UPM Biochemicals se zavzema za trajnostno preobrazbo številnih industrij in pri razvoju novih, trajnostnih aplikacij in izdelkov, ki temeljijo na lesnih biokemikalijah, aktivno sodeluje s partnerji, kot je podjetje URSA.

 »S podjetjem UPM Biochemicals smo opravili dolgoročne študije, da bi ocenili možnost zamenjave sintetičnih smol z novim vezivom na biološki osnovi, in veseli smo, da nam je uspelo izdelati enega najbolj trajnostnih izolacijskih materialov iz mineralno steklene volne,« je dodal Dr. Wolfgang Marka, direktor enote URSA Adria.

 »Podjetje URSA je predano proizvodnji in prodaji toplotno in zvočno izolacijskih materialov, usmerjenih v trajnost in energetsko učinkovitost stavb. Naši najnovejši vrhunski izdelki, pri katerih uporabljamo ligninsko vezivo, predstavljajo začetek nove tehnologije za razvoj trajnostnega izolacijskega materiala v gradbeništvu.«

 

Podjetji UPM Biochemicals in URSA za industrijo gradbenih materialov razvijata novo trajnostno izolacijo. (Slika: URSA).

Za dodatne informacije se obrnite na:

Martin Ledwon, podpredsednik za odnose z zainteresiranimi stranmi podjetja UPM Biochemicals, martin.ledwon@upm.com

UPM, Media Relations
Od ponedeljka do petka od 9.00 do 16.00 po srednjeevropskem času
tel. +358 40 588 3284
media@upm.com

UPM Biochemicals
Podjetje UPM Biochemicals nudi inovativne, trajnostne in konkurenčne biokemične rešitve na osnovi lesa, ki nadomeščajo surovine na osnovi fosilov in pomagajo pri izboljšanju okoljske učinkovitosti pri različnih načinih uporabe. Segmenti končne uporabe za obnovljive glikole vključujejo tekstil, plastenke PET, embalažo, hladilna sredstva, kompozite, farmacevtske izdelke, kozmetiko in detergente. Obnovljiva funkcionalna polnila (RFF) na osnovi lignina nudijo trajnostno alternativo silicijevemu dioksidu pri široki paleti aplikacij za gumo in plastiko. Podjetje UPM v mestu Leuna v Nemčiji gradi industrijsko biorafinerijo, v kateri bodo les predelovali v biokemikalije nove generacije. Podjetje UPM Biochemicals se trudi pospeševati prehod na krožno biogospodarstvo – kjer so obnovljive surovine, trajnostna proizvodnja in trajnostna potrošnja nov način življenja. www.upmbiochemicals.com

 

Sledite podjetju UPM Biochemicals na družbenem mediju LinkedIn | #UPMbiochemicals

UPM
Zagotavljamo obnovljive in odgovorne rešitve ter uvajajo inovacije prihodnosti brez uporabe fosilnih surovin, in sicer na šestih poslovnih področjih: UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers and UPM Plywood. Kot vodilni v svoji panogi glede okoljske odgovornosti smo zavezani kampanji UN Business Ambition for 1.5°C in znanstveno utemeljenim ciljem za ublažitev podnebnih sprememb. Po vsem svetu zaposlujemo 17.000 ljudi, naša letna prodaja pa znaša približno 11,7 milijarde evrov. Naše delnice kotirajo na borzi Nasdaq Helsinki Ltd. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.com

Sledite UPM na Twitter | LinkedIn | Facebook | YouTube | Instagram | #UPM #biofore #beyondfossils

 

URSA

URSA je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in trženjem toplotno - zvočno izolacijskih materialov, usmerjenih v trajnost ter energetski učinkovitosti stavb. Od leta 2022 je podjetje URSA del skupine Etex, svetovne proizvajalke gradbenih materialov in lahkih konstrukcij. Podjetje URSA je prisotno tako v Španiji kot v preostalm delu Evrope, in sicer zahvaljujoč kar 13 proizvodnim obratom, ki so strateško razporejeni po vsej Evropi. Danes je podjetje URSA med vodilnimi proizvajalci mineralno steklene volne in ekstrudiranega polistirena (XPS) v Evropi. Gre za dva komplementarna izolacijska materiala, ki sta namenjena toplotni in zvočni izolaciji zgradb. Izdelki podjetja URSA pomagajo zmanjšati porabo energije v stavbah, predvsem pri ogrevanju in hlajenju, kar omogoča uporabnikom zmanjšanje stroškov in trajnostne rešitve. Ti izdelki prispevajo k visokemu udobju bivanja končnemu uporabniku ter k zmanjševanju izpustov CO2 emisij.

www.ursa.si