Kako preprečimo nastanek vlage na objektu?

31.03.2020

Z vedno boljšim tesnenjem bivalnih prostorov prihaja pogosto do črnih površin, najpogosteje v kotih. Pojav vlage in posledično razvoj plesni, so prvi pokazatelji, da so naše konstrukcije neustrezne z vidika toplotne zaščite. Kaj storiti?

ursa-kakopreprecimonastanekvlagenaobjektu-1585680775.jpg

Strokoven pregled bo razkril, da se na mestih, kjer se pojavi vlaga oziroma plesen najpogosteje zazna nizke površinske temperature, zato pride do kondenzacija vodne pare, ki je vedno prisotna v naših bivalnih prostorih. Z ustrezno namestitvijo toplotne izolacije na zunanji strani (pogojno se lahko namesti tudi na notranji strani) zagotovimo višjo površinsko temperaturo in s tem preprečimo nastanek kondenzacije. Z idelki URSA FDP 3/Vr, URSA FDP 2/Vr, URSA FDP 2 in URSA FDP 1 bomo zagotovili utrezno toplotno zaščito na zidovih. Za reševanje težav na stropu, kjer izolacija ni neposredno obremenjena pa priporočam uporabo idelkov URSA SF 32, URSA SF 34, URSA SF 38, URSA DF 39. Kadar je izolacija v konstrukciji obremenjena priporočam uporabo izdelkov URSA XPS N-III, URSA N-V, URSA N-R, URSA PLUS ali URSA N-III-PZ.

Pravilna vgradnja ustrezne toplotne izolacije v konstrukcije in posebna pozornost pri toplotnih mostovih bo zagotovo prava rešitev za težave z vlago. Zavedati pa se moramo, da lahko zaradi tesnosti stavbnega pohištva in debelih slojev toplotne izolacije pride do pojava vlage v hiši na mestih toplotnih mostov, ki postanejo še bolj izraziti. Z uporabo rekuperatorjev se običajno nekoliko zabrišejo sledi toplotnih mostov, saj prezračevanje odvaja zrak, ki veže večjo količino vodne pare zaradi višje temperature. To pa pomeni, da se bo lahko kondenz pojavil v daljšem časovnem obdobji in ne tako intenzivno.

Za pravilne rešitve za odpravo vlage v hiši se je najbolje pogovoriti s strokovnjakom, ki vam bo svetoval ustrezne ukrepe.