URSA je postala del skupine Etex

11.01.2022

Etex z nakupom podjetja URSA, strokovnjaka za toplotno in zvočno izolacijo, potrjuje premik svojega portfelja k trajnostnim gradbenim rešitvam

ursa-ursajepostaladelskupineetex-1641985545.PNG

V novem letu Etex povečuje svoj portfelj trajnostnih poslovnih dejavnosti s prevzemom podjetja URSA, vodilnega evropskega podjetja na področju izolacijskih rešitev. Etex si je s tem poslom zagotavil novo platformo za poslovno rast in priložnost, da še naprej igra ključno vlogo pri soočanju s trajnostnimi izzivi. Z novim strokovnim znanjem na področju izolacije bo Etex razširil tudi svojo sposobnost zagotavljanja sistemov in rešitev, in sicer s serijo mavčno-kartonskih in vlaknasto cementnih izdelkov, pasivno požarno zaščito in paleto modularnih izdelkov

 

URSA: Vodilno evropsko podjetje na področju steklene mineralne volne in izolacije XPS z več kot 70-letnim strokovnim znanjem in močno blagovno znamko

Kot vodilni evropski proizvajalec ekstrudiranega polistirena (XPS) se uvršča med tri najboljše proizvajalce steklene mineralne volne. Podjetje URSA nudi širok nabor izolacijskih načinov za izolacijo stavb ter notranje predelne stene in stropne izolacije. Tako kot Etex se ponaša s trajnostnimi in udobnimi lastnostmi svojih izdelkov. Zgodba podjetja URSA se je pričela leta 1949, ko je bilo to še majhno družinsko podjetje, a se je od takrat razvilo v pomembnega mednarodnega akterja na svojem področju. Pred kratkim, leta 2017, ga je kupila skupina Xella.

Podjetje URSA je prisotno v Rusiji in še v več kot 20 državah v Evropi, vključno s Francijo, Nemčijo, Španijo in Poljsko. Podjetje upravlja s 13 proizvodnimi lokacijami in pokriva večino držav, kjer Etex že prisoten. Podjetje URSA s sedežem v Madridu ima zanesljivo evropsko mrežo dobavne verige in ekipo z več kot 1700 predanimi zaposlenimi ter približno 500 milijonov EUR prihodkov.

 

Odziv na podnebne spremembe na ravni EU bo temeljil na obnovi stavb z izolacijskimi materiali, prav takšnimi, kot jih proizvaja URSA.

Vse pogostejša in pogostejša vprašanja za Evropo in planet so podnebne spremembe, pomanjkanje virov, zastarela infrastruktura in pomanjkanje števila stanovanj. Dejstvo je, da so stavbe odgovorne za 40 % porabe energije v EU, od tega je dve tretjini namenjeno za ogrevanje in hlajenje. EU je decembra 2019 v okviru svojih prizadevanj, da postane ena izmed vodilnih na svetu glede skrbi za okolje, sprožila zeleni dogovor. Izolacijski materiali so ključni dejavnik pri doseganju znatnih prihrankov energije in velikemu zmanjšanju izpustov CO2. Celo 75 % evropskih stavb ni energetsko učinkovitih. In ker bo leta 2050 od 85 do 95 % današnjih stavb še vedno v uporabi, je prenova ključna gonilo. Pričakovanja nakazujejo, da se bo stopnja obnove v Evropi v naslednjih 10 letih podvojila, do leta 2030 pa bo za obnovo predvidenih 35 milijonov stavb.

Etex z najnovejšim strateškim korakom še naprej navdihuje načine življenja, tako da pomaga Evropi pri soočanju z navedenimi izzivi, vse to pa bo dosegel tudi s strokovnim znanjem podjetja URSA. Podjetje ponuja visokozmogljive rešitve za doseganje vrhunske ravni energetske učinkovitosti, ki je potrebna vsaki stavbi. Poleg tega so izolacijski materiali iz steklene volne URSA stroškovno učinkoviti glede na njihovo visoko kakovost, vzdržljivost in minimalne zahteve po vzdrževanju. Za svojo paleto izdelkov v proizvodnih procesih uporabljajo precejšen delež recikliranih materialov.

 

Potrjena širitev portfelja podjetja Etex k lahkim in trajnostnim izolacijskimi rešitvam za nas predstavlja novo platformo za rast

Ta pridobitev je nov pomemben mejnik v strateškem premiku podjetja Etex, da bi postalo globalni dejavnik na področju lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev. Je le še dopolnitev prejšnjih mejnikov: med drugim je podjetje leta 2011 postalo lastnik podjetja Siniata, ki je vodilno v Evropi in Latinski Ameriki, leta 2016 so se izstopili iz poslovanja s keramiko, leta 2017 so kupili vodilno špansko podjetje za mavčne plošče, v letih 2019-2020 pa so se prenehali ukvarjati z glinenimi in betonskimi strešniki. V zadnjem času so pridobili specialistično podjetje za pasivno požarno zaščito FSi Limited, in sicer leta 2020. Ustanovili so oddelek New Ways, ki bo vodil dejavnosti podjetja Etex na področju gradbenih rešitev zunaj njihovelokacije, leta 2021 so pridobili štiri podjetja, sledil pa je nakup vodilnega podjetja na avstralskem tržišču mavčnih plošč leta 2021.

URSA je vodilno podjetje pri globalnih prizadevanjih za trajnost in zagotavlja preverjene, izvedljive rešitve z najboljšimi trajnostnimi rezultati v primerjavi z drugimi izolacijskimi materiali. Podjetje je zabeležilo odlične rezultate, ki se odražajo v izjemni organizaciji in kulturi nenehnega izboljševanja, ima pa tudi visokokakovostno vodstveno ekipo. Izstopajoči stebri njihovega poslovanja so odlični odnosi s strankami, visoka prepoznavnost blagovne znamke in vrhunski izdelki. Z novim strokovnim znanjem na področju izolacije bo Etex svojim strankam nudil tudi sisteme in rešitve, in sicer s serijo mavčno-kartonskih in vlaknasto cementnih izdelkov, pasivno požarno zaščito in paleto modularnih izdelkov. URSA bo v podjetje vključena kot nova divizija pod neposrednim vodstvom izvršnega direktorja Etexa Bernarda Delvauxa. Za navedeni zadnji nakup veljajo običajni pogoji. Etex bo zagotovil dodatne informacije, ko bo postopek končan.

 

Bernard Delvaux, izvršni direktor podjetja Etex: »Nakup podjetja URSA potrjuje razširitev portfelja, ki smo ga pred nekaj leti začeli v podjetju Etex z namenom, da bi postal vodilni na svetu v lahkih in modularnih konstrukcijah. Ta pridobitev je za Etex strateško primerna, saj združuje novo platformo za rast z močnim poudarkom na trajnosti. Resnično sem bil navdušen tako nad kakovostjo vodenja podjetja URSA kot nad njihovim dobrim poslovnim modelom. Veselim se, da bom lahko naši novi sodelavci postali del ekipe podjetja Etex in skupaj se bomo podali v uspešno prihodnost.«

Christophe Clemente, izvršni direktor Skupine Xella: »S podjetjem Etex imajo ekipe podjetja URSA močnega lastnika, ki je pripravljen nadaljevati zgodbo o uspehu. Rad bi se lepo zahvalil ekipam podjetja URSA za vse, kar so dosegle v času svojega dela v Skupini Xella, in jim zaželel svetlo prihodnost.«

Jochen Friedrichs, izvršni direktor podjetja URSA: »V podjetju Etex je URSA našla popolnega partnerja za nadaljnji razvoj našega jedra trajnosti in povezanosti s strankami. Veselimo se napredka strategije podjetja Etex, srečanja z novimi sodelavci in skupnega razvoja trga lahke in modularne gradnje. Hvaležen sem za podporo skupine Xella v zadnjih štirih letih, ki nam je omogočila okrepitev platforme, ki jo bomo zdaj še bolj razširili s podjetjem Etex.«

V zvezi s to transakcijo deluje kot edini finančni svetovalec podjetje J.P. Morgan, podjetje Freshfields pa kot pravni svetovalec družbe Etex.

 

O podjetju Etex

Etex je svetovni proizvajalec gradbenih materialov in pionir v lahki gradnji. Etex želi navdušiti ljudi po vsem svetu, da bi gradili bivalne prostore, ki so vedno bolj varni, trajnostni, pametni in estetski.

Podjetje Etex, ustanovljeno leta 1905, s sedežem v Zaventemu v Belgiji, je družinsko podjetje z več kot 11.000 zaposlenimi po vsem svetu. Upravlja z več kot 110 proizvodnimi lokacijami v 42 državah in je leta 2020 zabeležilo prihodek v višini 2,6 milijarde EUR in REBITDA v višini 484 milijonov EUR. Etex daje veliko poudarka na kulturo sodelovanja ter predanost, da vedno stori vse, kar je najboljše za stranke.

Etex ima šest centrov za raziskave in razvoj, ki podpirajo štiri globalne prodajne oddelke:

  • Zmogljivost gradnje: rešitve za suho gradnjo, vključno z mavčnimi ploščami in vlakneno-cementnimi ploščami, ometi in formuliranimi izdelki, pasivna požarna zaščita in povezani izdelki.
  • Zunanjost: vrsta estetskih vlakneno-cementnih materialov za uporabo v kmetijstvu, arhitekturi in pri zunanjosti stavb.
  • Industrija: požarna zaščita in visoko zmogljivi izolacijski izdelki za gradbeno industrijo in industrijo OEM (proizvajalce originalne opreme).
  • Novi načini: visokotehnološke modularne rešitve, ki temeljijo na lesenih in jeklenih okvirjih

Etex navdihuje sloge življenja, za več informacij obiščite našo spletno stran: www.etexgroup.com

Več informacij

Lionel Groetaers Vodja korporativnega komuniciranja Tel + 32 2 778 13 06 lionel.groetaers@etexgroup.com

Etex NV | PassPort Building Luchthaven Brussel Nationaal Gebouw 1K 1930 Zaventem Belgium

+32 15 71 77 20 info@etexgroup.com www.etexgroup.com