Celoletni rezultati družbe ETEX 2022

13.03.2023

Lahke trajnostne rešitve družbe Etex so leta 2022 zagotovile izjemno finančno uspešnost

Poudarki:

  • Že peto leto zapored je družba Etex dosegla novo rekordno uspešnost na vseh področjih, vključno s prihodki, maržo REBITDA in čistim dobičkom, hkrati pa je postavila dodaten pomemben mejnik z zavezami Poti do trajnosti 2030.
  • Rekordne prihodke v višini 3,714 milijarde evrov, kar ustreza 25,0-odstotnem povečanju v primerjavi z letom 2021, je mogoče pripisati uspešnosti nedavno prevzetega vodilnega evropskega proizvajalca izolacije, podjetja URSA, in avstralskih dejavnosti na področju mavčnih plošč, skupaj s stabilnimi količinami in povišanimi povprečnimi prodajnimi cenami. Indikator Like-for-like se je tako povečal za 13,3 %.
  • Gre za najvišjo absolutno vrednost marže REBITDA doslej, saj ta pri 645 milijonih evrov pomeni 13,2-odstotno povečanje, in to predvsem zaradi povečanih prihodkov skupaj s pozitivnim učinkom prevzema vodilnega evropskega proizvajalca izolacije, podjetja URSA. Indikator Like-for-like se je glede na leto 2021 povečal za 2,8 %.
  • Povečanje čistega dobička (delež skupine) na 275 milijonov evrov, +2,9 % letno.
  • Povečanje neto finančnega dolga na 1,031 milijarde evrov v primerjavi z 214 milijoni evrov v letu 2021, predvsem zaradi prevzema podjetja URSA, vendar je prišlo tudi do delne izravnave z ustvarjanjem prostega denarnega toka.
  • Bruto dividenda za dobiček leta 2022: Predlog upravnega odbora je 0,93 evrov na delnico (+10,7 %).
  • Obeti za leto 2023: Pričakujemo nadaljnjo nestanovitnost in negotovost, zlasti glede cen energije in surovin, vendar družba Etex verjame, da bo povpraševanje po njenih izdelkih in rešitvah ostalo na visoki ravni glede na dejansko trajnostno vrednost in stalne potrebe po prenovah in novogradnjah. Pričakujemo, da bo marža REBITDA ostala na enaki ravni.
  • Trajnost: Leta 2022 smo dosegli izboljšanje ocene tveganja ESG in pričakujemo, da se bomo znotraj svoje panoge uvrstili med 10 najboljših na svetovni ravni. Med letoma 2018 in 2022: 54 % več uporabljenega recikliranega mavca – zaradi česar je družba Etex najnaprednejši predelovalec mavca v Evropi, vključno z Združenim kraljestvom – zmanjšanje absolutnih izpustov CO2 za 19,9 % in zmanjšanje absolutne količine odpadkov, odpravljenih na odlagališča, za 26,5 %.
  • Letno poročilo družbe Etex za leto 2022 bomo objavili 6. aprila 2023.


Komentar Bernarda Delvauxa, izvršnega direktorja družbe Etex: »Ponosen sem, da lahko sporočim, da je družba Etex v letu 2022 znova dosegla pomembno rast, in to že peto leto zapored. Po izjemnem letu 2021 smo dosegli nove rekordne rezultate, med drugim pri prihodkih, marži REBITDA in čistem dobičku. To smo dosegli kljub neugodnemu poslovnemu kontekstu, saj ves svet še vedno okreva po pandemiji COVID-19, napadu Rusije na Ukrajino, energetski krizi in svetovni inflaciji. Naše lahke gradbene rešitve so se, glede na njihovo trajnostno vrednost, izkazale za odlične pri izpolnjevanju trenutnih potreb pri prenovah in novogradnjah. Izdelki družbe Etex povzročajo do 45 % manj izpustov v proizvodnji in v primerjavi s tradicionalnimi metodami gradnje, zagotavljajo do sedemkrat boljšo toplotno in zvočno izolacijo, kar poveča energetsko učinkovitost in zmanjša izpuste, izdelke pa je tudi lažje reciklirati ter so bolj prilagodljivi in uporabni. Na kratko, leta 2022 je družba Etex ustrezno obravnavala nujne izzive na nestanovitnem trgu ter je s svojim portfeljem lahkih konstrukcij sledila poti rasti v trajnostno prihodnost.

Obetavne rezultate je mogoče razložiti z več ključnimi postavkami. Rast prodaje so spodbudili zlasti nekateri naši nedavni prevzemi, predvsem evropskega strokovnjaka za izolacijo, podjetja URSA, leta 2022 in pa izdelava mavčnih plošč v Avstraliji leta 2021. Pozitivne marže kažejo agilnost in odzivnost s spremljanjem razmerja med stroški in ceno ter hitrim prilagajanjem zahtevnim tržnim okoliščinam. Uspešni smo bili tudi pri izvajanju previdnega pristopa pri režijskih stroških, medtem ko so cene energije ostale pod nadzorom z učinkovito strategijo varovanja pred tveganji. Družba Etex se je soočala tudi z nestanovitnostjo pri povpraševanju, kjer smo na svojih več kot 140 lokacijah po vsem svetu pokazali izjemno proizvodno agilnost. Če se ozremo na rast družbe Etex v zadnjih letih, je bila le-ta presunljiva. Predana osredotočenost temu, da smo pionir in vodilna družba na področju lahkih konstrukcijskih rešitev, je podjetju omogočila znatno rast.

Poleg finančnega uspeha je bilo leto 2022 za družbo Etex tudi leto drugih pomembnih uspehov. Začeli smo izvajati zaveze našega načrta Pot do trajnosti 2030 z jasnimi cilji in prvim napredkom v smislu varnosti in dobrega počutja, raznolikosti in vključenosti, krožnosti, razogljičenja in vključevanja strank. Ponovno smo izboljšali našo oceno tveganja ESG in se znotraj svoje panoge uvrstili med 10 najboljših na svetovni ravni. Od leta 2018 smo dosegli znaten napredek na naši trajnostni poti, vključno s 54 % večjo uporabo recikliranega mavca – zaradi česar je družba Etex najnaprednejši predelovalec mavca v Evropi, vključno z Združenim kraljestvom – ter zmanjšanje absolutnih izpustov CO2 za 19,9 % in zmanjšanje absolutne količine odpadkov, odpravljenih na odlagališča, za 26,5 %. Poleg tega smo takoj, ko je izbruhnil konflikt v Ukrajini, zagnali program podpore za naših 250 ukrajinskih sodelavcev in njihovih družin, hkrati pa zavzeli trdno stališče do Rusije. Na straneh od 6 do 8 je na voljo več podrobnosti o dosežkih naših štirih strateških sodelavcev, operativni odličnosti, uporabniških izkušnjah in komercialni odličnosti ter trajnosti in inovativnosti.

Za leto 2023 pričakujemo nadaljnjo nestanovitnost in negotovost, zlasti glede cen energije in surovin, vendar verjamemo, da bo povpraševanje po izdelkih in rešitvah družbe Etex ostalo na visoki ravni glede na njihovo dejansko trajnostno vrednost in stalno potrebo po prenovah in novogradnjah. Da bi se spopadli s temi in podobnimi negotovostmi vsak mesec ostajamo izredno pozorni, agilni in odzivni, od države do države ter od izdelka do izdelka. Vidimo tudi potencialne priložnosti za rast med tehnologijami in ohranjanje naše rasti z maržo REBIDTA, za katero pričakujemo, da bo ostala visoka. Jasno se osredotočamo na to, da bi ostali najbolj inovativen in trajnosten svetovni proizvajalec gradbenega materiala. Vsi ti elementi bi morali družbi Etex pomagati, da bo imela tudi v prihodnosti dobre rezultate ter da bomo pomagati graditi bivalne prostore, ki so vedno varnejši, bolj trajnostni, pametni in estetsko dovršeni.«

Več pa na spodnji povezavi:

/assets/uploads/responsive_filemanager/source/Etex%20-%20Press%20release%20-%202022%20Full-Year%20Results.pdf