Kako prihraniti energijo z dobro izolacijo

Kako lahko z izolacijskimi izdelki URSA prihranimo energijo?

Energetska kriza - kaj lahko naredimo že danes za omilitev le te?

Energetska kriza je trenutno ena najpogosteje izrečenih besednih zvez, kar pomeni, da si ljudje ne zatiskamo oči, ampak se dobro zavedamo negotove energetske prihodnosti, ki se nam obeta v prihajajočem obdobju. Po dve leti trajajoči pandemiji, se soočamo z višanjem cen energentov, svoj prispevek so dodali mednarodni geopolitični pretresi. Kar pa je še dodatno zaskrbljujoče, da nam tudi narava kaže vedno ostrejše zobe. Mesečno se višajo tudi zneski na položnicah in vedno bolj očitno je, da si ne moremo (in ne smemo) več privoščiti, da bi energijo, ki smo jo v domove privedli za ogrevanje ali hlajenje bivalnih prostorov, lahkomiselno izgubljali skozi neučinkovit izolacijski ovoj.

 

 

Stavbe - največji potencial za prihranek energije

Zato je čas za tehten premislek in kljub temu, da na svetovne dogodke in okoliščine, ki povzročajo negotovost, nimamo nobenega omembe vrednega vpliva, pa se moramo vprašati, kaj lahko za zmanjšanje posledic energetske krize v omejenih okvirih že danes naredimo sami. 

Največji potencial za varčevanje z energijo predstavljajo stavbe. V Evropi je namreč na milijone stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, ki bodo v naslednjih 50 letih služile svojemu namenu, zato je zelo pomemben čimprejšnji proces temeljite energijske prenove le teh. Namreč krajše, ko bo obdobje renovacijskih prenov, krajše bo obdobje energetske odvisnosti Evrope. Načrti za okrevanje na nacionalni ravni zagotavljajo začetna finančna sredstva do leta 2026 za vse države EU, s ciljem nemotenega prehoda v trajnostno prihodnost. URSA s svojimi produkti predstavlja srce energetske učinkovitosti in je več kot pripravljena podpreti proces transformacije v energetsko učinkovite stavbe in zmanjšanje CO2.

Izberimo pravo fasado

URSA s svojimi izolacijskimi izdelki nudi rešitev za znatne prihranke izgube energije in povečuje udobje bivanja v prostorih.

Vsaka fasada mora biti sposobna zadrževati prehajanje toplote (ali mraza) v obeh smereh, obenem pa mora biti tudi požarno varna ter odporna na morebitne udarce. Izjemno pomembna je tudi dobra paro prepustnost, ki s pomočjo uravnavanja primerne vlažnosti zraka v prostoru vašemu domu omogoča, da diha. Za čim boljše bivalno ugodje, pa mora tudi odlično absorbirati zvok — tistega, ki prihaja od zunaj, in tistega, ki ga v svojem bivališču ustvarimo sami.

 

 

V letošnjem letu je podjetje URSA na trgu ponudila novo generacijo materialov iz mineralne volne, družino URSA TECTONIC. Že samo ime pove, da gre za materiale, ki na področju gradbenih materialov ustvarjajo tektonske premike k že tako odličnimi izolacijskimi lastnostmi, ki jih ustvarjajo izolacijski izdelki iz mineralne volne. Zgradba fasadnih plošč spominja na kompaktne tektonske plošče, od koder izvira tudi ime tega inovativnega izdelka. Prvi izmed materialov v novi družini se predstavlja izolacijska fasadna plošča URSA FP Basic, ki služi kot vrhunska rešitev za odlično izolacijo kontaktnih fasad. Odlikujejo jo namreč izjemne izolativne in mehanske lastnosti, katere ustrezajo še tako zahtevanim standardom na področju energijske učinkovitosti zgradb.

Fasadno ploščo URSA FP Basic odlikujejo številne izolacijske prednosti, kot so nižja teža in optimalne dimenzije, katere omogočajo predvsem hitro in enostavno namestitev, z lahkoto jo tudi prilagodimo poljubnim oblikam in površinam. Poleg vseh naštetih lastnosti, pa imajo izdelki URSA FP Basic še eno pomembno prednost: vedno so na zalogi in zaradi tega tudi hitro dobavljivi!

Fasadna plošča URSA TECTONIC FP Basic

 

Plošče nove generacije URSA TECTONIC UPh

V družini URSA TECTONIC predstavljamo material UPh (univerzalno ploščo), s katero vstopamo v nove dimenzije akustičnih preformans pri predelnih zidovih, spuščenih stropovih, oziroma kjerkoli je velik poudarek na preprečevanju prehoda zvoka med konstrukcijami. Dodatno ima material UPh možnost, da se ga opremi s steklenim voalom (UPh/Vv), ki še dodatno izboljša dušenje zvoka, zagotavlja pa tudi vrhunsko - moderni izgled brez dodatne obdelave. Za to se ga lahko uporablja pri izolaciji med etažnimi konstrukcijami, izolaciji stropov v garažah, delavnicah, kleteh - torej povsod, kjer je potrebno zagotoviti premium lastnosti: požarni razred (A1), absorbcija zvoka in toplotno izolativnost. Po končani namestitvi z cementnim lepilom pa voal zagotavlja moderen izgled same površine. 

Plošča URSA TECTONIC UPh/Vv 

Nova patentirana tehnologija TECTONIC

Materiali družine URSA TECTONIC so proizvedeni s popolnoma novo inovativno TECTONIC tehnologijo, ki izdelkom zagotavlja izboljšano razplastno in tlačno trdnost ter nudi najboljše razmerje med toplotno in zvočno izolativnostjo. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da se z uporabo nove tehnologije pričenja popolnoma nova doba razvoja rešitev na področju izolacije, kjer so zahtevane visoke mehanske lastnosti.

 

 

Pripravljeni na zimo in poletje

Uspešna priprava na zimo (ogrevanje), poletje (hlajenje) – pa tudi na negotovo energetsko obdobje, ki se nam zagotovo obeta – torej ne pomeni zgolj skrb za zadostno zalogo kuriva, ampak tudi za preprečitev izgube toplote in energije skozi neučinkovito izolirane sloje stavb. Ali ste vedeli, da kar 2/3 vse porabljene energije na svetu porabijo stavbe, bodisi za ogrevanje ali hlajenje? Na drugi strani, pa je več kot zgovorno dejstvo, da vsak EUR investiran v izolacijo danes, pomeni prihranek 7 EUR v prihodnosti.

 

 

URSA za zeleno prihodnost

Pravijo, da bo prihodnost zelena, ali pa je ne bo. Zato se iniciativa URSA goes green med ljudmi trudi razširiti zavest o pomenu izbora boljših izolacijskih materialov, s katerimi bomo dejansko lahko tvorno prispevali k uresničevanju zaveze o zmanjšanju izpustov CO2. Slednje poslanstvo nadaljuje širok asortiman URSA izdelkov.

Naši proizvodi vsebujejo visok odstotek recikliranih materialov. Z URSA izolacijskimi rešitvami boste pripravljeni na zeleno prihodnost in znatno prispevali k lepšemu in boljšemu jutri.

 

Dodatne informacije o izolacijski plošči nove generacije družine izdelkov URSA TECTONIC ter ostalih URSA izdelkih in rešitvah na področju izolacije, poiščite na spletni strani

https://www.ursa.si/tectonic ali pri ponudnikih gradbenih materialov.